CAT ESP

Què és la doctrina Parot?

25/10/2013
Aquests últims dies haureu sentit parlar molt de la doctrina Parot de resultes de la sentencia que ha dictat el Tribunal Europeu de Drets Humans, la qual està comportant que persones condemnades a força anys de presó (en algun cas a milers d'anys de presó) surtin en llibertat després de complir-ne aproximadament 18 o 20.
 
Aquesta doctrina la van establir el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional espanyols fonamentalment perquè s'apliqués als condemnats per delictes de terrorisme, bàsicament a membres d'ETA, encara que també s'ha aplicat a d'altres condemnats per delictes que generen molta alarma social (violadors, etc.).
 
El Codi penal anterior a l'actual establia que un condemnat no podia estar empresonat mai més de 30 anys, ja que si no estaríem acceptant implícitament la cadena perpètua. També s'hi deia que als condemnats a penes de presó se'ls aplicarien beneficis penitenciaris si tenien un bon comportament a l'interior de la presó i si col·laboraven fent feines, treballs o cursos. Això significava que, aplicant aquests beneficis penitenciaris sobre el màxim de compliment de 30 anys, acabaven complint-ne uns 20. Quan el Tribunal Suprem va haver de resoldre sobre un recurs del Sr. Parot, va rectificar el seu criteri en perjudici del Sr. Parot i va establir que els beneficis penitenciaris no s'aplicarien sobre els 30 anys si no que s'aplicarien sobre la condemna real, o sigui sobre els centenars o milers d'anys de la condemna. Així, per exemple, en lloc de complir 3000 anys de presó (cas de la etarra Inés del Rio) “només” n'hauria de complir 2000. Com que el màxim de compliment, ja ho hem dit, era de 30 anys, acabarien complint aquests 30 i no els 20.
 
Segons el punt de vista del Bufet Molina Bosch, aquest canvi de pràctica en perjudici del condemnat, vulnera els drets fonamentals ja que només es poden agreujar les penes amb anterioritat a cometre un delicte, però no amb posterioritat.
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación