CAT ESP

El risc de cedir un terreny perquè us construeixin un habitatge

24/05/2013
Teniu un terreny però no teniu els diners per construir-hi el vostre habitatge? Una solució a aquest problema és pactar una permuta del terreny amb una empresa constructora, de manera que aquella construeixi varis habitatges en el vostre terreny, us en doni un o varis a vosaltres i la resta els vengui a tercers i se'n quedi el benefici.
 
Ara bé, aquest pacte de permuta té un risc bàsic que cal preveure. Què passaria si fem la permuta, esperem a que acabin les obres per rebre el nostre habitatge i a mig construir la constructora es declara insolvent? En aquest cas la propietat del terreny ja no és vostra perquè l'heu cedit; i com que no teniu el pis acabat, tampoc el podeu fer vostre. El resultat seria que us trobaríeu sense terreny i sense habitatge. És clar que podríeu demanar danys i perjudicis, però si l'empresa es troba en situació de concurs de creditors, difícilment en traureu res.
Així doncs, com podeu evitar aquest risc? Nosaltres proposem dues maneres. La primera implica pactar una cessió del terreny per construir-hi, però sense que es transmeti la propietat a la constructora fins que no estigui tota l'obra completament acabada. Aquesta és una opció difícil ja que segurament la constructora necessita tenir la propietat per demanar una hipoteca a una entitat financera i així poder construir.
 
La segona opció, més factible, seria transmetre la propietat del terreny però exigir un aval bancari per un import suficient, que serveixi per respondre a una situació d'incompliment. Aquest aval el podríem executar i quedar-nos els diners congelats del banc, per més que l'empresa estigués en concurs de creditors i hi hagués altres interessats que reclamessin crèdits a la constructora. Això sí, no recuperaríem la propietat del terreny ni podríem exigir que se'ns entregués l'immoble acabat.
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación