CAT ESP

Cultura general sobre els nostre òrgans judicials

19/04/2013
Últimament sentim moltes notícies en les que es fa referència a diferents organismes judicials, però tenim clar perquè a vegades parlen d'un i a vegades d'un altre? Sentim a parlar del Tribunal Constitucional, del Tribunal Suprem, de l'Audiència Nacional, del Tribunal Superior de Justícia, de les Audiències Provincials, etc. Aquests són els organismes menys nombrosos però els més anomenats, precisament perquè decideixen sobre les causes més greus o de més repercussió a la societat.
 
D'Audiències Provincials n'hi ha una a cada província, i es dediquen a conèixer els recursos dels jutjats de rang inferior, però també tracten en primera instància els assumptes més greus, com ara els assassinats, estafes i violacions, entre d'altres.
De Tribunals Superiors de Justícia n'hi ha un a cada comunitat autònoma. Coneixen assumptes de normativa exclusiva de la comunitat a la que pertanyen, i causes que afecten a alts càrrecs polítics o funcionarials d'aquella comunitat.
D'Audiència Nacional n'hi ha una a tota Espanya, i serveix per conèixer assumptes que afecten a tot el territori Espanyol. Per exemple, el terrorisme, el tràfic de drogues, la falsificació de moneda, entre d'altres.
 
De Tribunal Suprem també n'hi ha només un a tota Espanya i serveix per conèixer els recursos de les causes més importants, per unificar criteris d'interpretació de les normes legals i per jutjar els alts càrrecs de l'administració estatal.
Finalment, el Tribunal Constitucional també és únic. Es dedica a interpretar el contingut de la Constitució Espanyola i a comprovar que totes les normes de rang inferior s'ajusten al seu contingut, inclosa la normativa autonòmica, entre d'altres competències.
 
Així doncs, per a les causes més comunes sentirem a parlar de jutjats de primera instància, penals, administratius, laborals o mercantils; però per a les causes més greus, les que afecten a un territori més ampli o per les causes que afecten a alts càrrecs de l'administració, hem d'anar a tribunals més específics.
Varis   
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación