CAT ESP

Okupes sí, Ocupes no

12/04/2013
Okupes sí
 
En el cas que creieu en el fi social de l'habitatge i vulgueu okupar-ne un, ha d'estar buit de fa bastant de temps (més d'un any per exemple), que els seus propietaris no l'utilitzin ni hi hagi cap rètol de “en venda”, “en lloguer” o que no hi hagi penjat cap placa de llicència d'obres.
 
Si és així (i cal estudiar la finca diferents dies a diferents hores per assegurar-se'n), si okupeu la finca heu de saber que passades 48 hores de l'okupació, la policia ja no us pot fer fora sense ordre judicial i els propietaris hauran d'iniciar un procediment civil de desnonament en precari. En canvi, si okupeu una finca que els propietaris utilitzen o que hi ha el rètol de “en venda”, “en lloguer” o “en obres”, podríeu estar cometent un delicte d'usurpació, cosa que és bastant més greu.
 
Si us arriba a la finca okupada la demanda civil de desnonament i voleu oposar-vos-hi, el dia del judici heu de presentar-vos-hi forçosament amb un advocat. Un cop dictada sentència en contra, podeu interposar un recurs d'apel·lació; el perdríeu, però retardaríeu el llançament una mica més.
 
Okupes no
 
En el cas que sigueu propietaris d'un habitatge ocupat i voleu recuperar la finca ocupada, podeu interposar una denúncia davant dels Mossos si la finca no porta més de 48 hores ocupada o si la finca l'esteu utilitzant habitualment o la teniu en venda, en lloguer o està en obres de rehabilitació.
 
Si no es dóna cap d'aquestes situacions, recomanem interposar una demanda civil de desnonament en comptes d'una denúncia penal, ja que us trobaríeu que passaria un any o més i finalment el jutjat arxivaria el procediment en considerar que era un habitatge deshabitat i que, en no utilitzar-lo, els ocupants hi eren per necessitat i, per tant, no havien comès cap delicte.
 
Si presenteu la demanda civil com diem, el jutge assenyalarà directament dia pel judici, dia per notificar la sentència als ocupants i dia pel llançament. Si la sentència és condemnatòria i els ocupants no la recorren, els funcionaris del jutjat acompanyats de la policia aniran a la finca i faran fora els ocupants.
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación