CAT ESP

El perill d'invertir en determinats negocis: l'estafa piramidal

05/04/2013
L'estafa piramidal és un tipus d'estafa que es fonamenta en el següent: cada participant en el negoci fa una aportació dinerària. Per tal d'aconseguir beneficis s'han de captar nous participants els quals, al seu torn, hauran de fer noves aportacions dineràries que serviran directament com a beneficis dels anteriors participants. I així successivament. D'aquesta manera el nom de piràmide sorgeix del fet que el número de participants nous haurà de ser major que els ja existents.
 
El risc de les estafes piramidals és que funcionen mentre existeixin nous participants, mentre que, quan deixa d'haver-n'hi, no hi haurà beneficis per a ningú, i menys per als últims participants, els quals hauran fet aportacions per finançar els beneficis dels primers, però ells ja no n'hauran obtingut.
 
Cal estar alerta ja que alguns tipus d'estafes piramidals vénen disfressades d'empreses aparentment solvents, les quals ofereixen als seus possibles clients altes rendibilitats en les seves inversions. Algunes inclús venen productes prometent als seus clients que, si capten nous clients per al seu producte, obtindran beneficis. En realitat, però, el que prioritza realment l'empresa és la captació de nous clients abans que l'optimització del seu producte, perquè el que necessita per tirar endavant són les aportacions d'aquests nous clients en comptes de la venda del producte en sí.
 
A Espanya aquest tipus d'activitats es castiguen com un delicte d'estafa amb penes que van des dels 6 mesos als 6 anys de presó, segons el número d'afectats i les quantitats defraudades.
 
Dos dels casos més famosos que han funcionat amb aquest tipus d'estafa a l'estat espanyol han estat els casos “Fórum Filatélico” (2006) i “Gescartera” (2001).
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación