CAT ESP

Diferències entre denunciat, imputat, acusat i condemnat

01/03/2013
Aquests dies s'està utilitzant força la paraula “imputat”, però encara hi ha molta gent que desconeix el significat real d'aquesta paraula.
 
L'imputat és aquella persona a qui se li atribueix (se li “imputa”) la seva possible participació en la comissió d'un delicte. Aquesta imputació només la pot fer un jutge. Per tant, no és imputat aquella persona a qui els mossos d'esquadra citen a declarar a la comissaria perquè algú ha presentat una denúncia contra ella. En aquest cas parlem de denunciat.
 
El fet que el jutge consideri a una persona com a imputada, significa que ha d'estar assessorada per un advocat que l'ha de defensar en totes les actuacions que el jutjat dugui a terme. Si el jutge crida a declarar a aquesta persona per tal de preguntar-li pel delicte que se li atribueix, haurà de declarar sempre acompanyada del seu advocat, per tal que aquest vetlli pels seus drets constitucionals (no declarar si no vol, no confessar-se culpable, etc.).
 
Aquesta condició d'imputat dura des que el jutge considera que existeixen indicis racionals per creure que aquesta persona pot ser autor del fets, fins que o bé s'arxiva la causa perquè no es considera que ha participat en la comissió del delicte perseguit, o bé perquè els fets no són constitutius de delicte, o bé fins que el ministeri fiscal formula acusació contra ella. A partir d'aquest moment i fins que no se celebri el judici, la condició d'imputat canviarà per la d'acusat.
 
Per tant, penseu que una persona, en l'àmbit judicial penal, pot ser classificada com a denunciat, imputat i acusat. També existeixen les condicions de condemnat i penat, però aquestes figures es donaran un cop existeixi una sentència condemnatòria.
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación