CAT ESP

Diferència entre demanda i denúncia

19/10/2012
La diferència entre una demanda i una denúncia és que la primera és l'escrit pel qual s'inicia un procediment civil, laboral o contenciós-administratiu; i la segona és l'escrit pel qual comuniquem la comissió d'un fet tipificat al Codi penal com a delicte o falta.
 
En l'àmbit civil, la demanda serà l'instrument pel qual reclamarem contra una altra persona o entitat l'entrega d'una cosa, ja siguin diners, un bé immoble, o bé reclamen una obligació de fer, o per declarar un divorci, repartir una herència, etc.
 
En l'àmbit laboral, mitjançant la demanda volem que un jutge determini si un acomiadament és o no procedent, que obligui a l'empresari a pagar-nos els diners que ens deu, que ens reconegui determinades condicions laborals, o bé que la Seguretat Social o l'Inem ens reconegui un grau d'incapacitat, el dret a percebre una prestació, etc.
 
En l'àmbit contenciós-administratiu, reclamem els nostres drets enfront d'una administració pública. Per exemple, la qualificació d'un terreny com a urbà, un problema d'estrangeria, etc.
 
Les demandes, en qualsevol d'aquests àmbits, només les pot presentar la persona directament afectada.
 
La denúncia només serveix per tractar temes penals, com ara un homicidi, unes lesions, una amenaça, un robatori. La denúncia la pot presentar qualsevol persona encara que no hagi estat la directament perjudicada, i la policia o el jutjat actuarà per sí sol per perseguir el delinqüent.
 
Per tant, no podem dir que denunciarem a algú perquè ens deu uns diners, perquè ens volem divorciar, per impugnar un acomiadament o per reclamar contra una administració pública. Per contra, no podem demandar a ningú perquè ens ha robat la cartera o perquè ven drogues pel carrer.
Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación