CAT ESP

El Bloc: Dret penal

RSS

És possible mentir en un judici?

14/02/2014
Sí, és possible. Però només ho poden fer determinades persones. Però quines?

Doncs bé, en el procés penal només poden mentir els denunciats, els investigats i els encausats. I ho poden fer tant com vulguin perquè la Constitució espanyola reconeix el dret a no confessar-se culpable, que és el mateix que admetre el dret a mentir. Així doncs, si s’opta per mentir i el jutge se n’adona, no podrà imposar una pena més elevada per aquest motiu.
 
Tant en el procés civil com en el laboral pot mentir la part que ha posat la demanda i la part demandada. Ara bé, si mentir acaba suposant que no ens donin la raó en el procediment, en l’àmbit civil suposa automàticament que ens condemnin en costes. En el procés laboral en canvi, només es condemnarà a pagar les costes si el jutge considera que qui ha interposat la demanda ho ha fet de forma temerària.
 
Qui no pot mentir mai en cap moment, amb l’advertiment que si ho fa se’l pot condemnar per un delicte de fals testimoni, és el denunciant, la víctima-denunciant, els testimonis en qualsevol procés, els pèrits i qualsevol altra persona que no es pugui considerar com a part afectada en el procediment.
 
Des de Bufet Molina Bosch recomanem sempre consultar amb un advocat abans d’iniciar cap tipus de procediment i preguntar-li sempre quines conseqüències pot suposar mentir en un procés judicial.
És possible mentir en un judici? Facebook Twitter Linkedin Google +

El consum de marihuana i haixix

24/01/2014
El Codi penal castiga a les persones que cultivin, trafiquin o promoguin el consum de marihuana i/o els seus derivats com el haixix. El que no castiga el Codi penal és la possessió de marihuana quan va destinada només a l’autoconsum. Ara bé, quina és la quantitat que es pot considerar com autoconsum? Doncs bé, la quantitat màxima que es considera com autoconsum és aquella que, de mitjana, consumeix una persona durant cinc dies. Això significa, en el cas de la marihuana, fins a 100 grams; i per al haixix, fins a 25 grams.
 
Per sobre d’aquestes quantitats es considera sempre que no existeix l’autoconsum i, per tant, la persona a la que se li ha intervingut la droga haurà de demostrar que sí és per al consum propi –amb la dificultat de prova que això comporta.
 
Les conseqüències d’una intervenció de quantitats superiors a les que es consideren com autoconsum pot comportar penes de 1 a 3 anys de presó i una multa de fins al doble del valor de la droga intervinguda. Si les quantitats intervingudes superen els 10 quilograms per la marihuana i els 2,5 per al haixix, llavors la pena de presó és de 3 fins a 4,5 anys i la multa de fins a quatre vegades el valor de la droga.
 
Des de Bufet Molina Bosch recomanem, abans de res, no traficar amb aquestes substàncies. I si en consumiu, us aconsellem que no en tingueu mai en quantitats superiors a les que us hem explicat.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Atenció als documents

03/01/2014
En els procediments de separació o divorci ha passat, i passa, que alguna de les parts, aprofitant que l’altra no hi és a casa, busca entre els documents d’aquest algun que li pugui significar algun avantatge en el procediment per tal d’aconseguir, per exemple, l’atribució de la guarda i custòdia del fill o la filla comuns, o una pensió més elevada.
 
Passa, per exemple, que una de les parts presenta en el procediment judicial de separació o divorci un informe mèdic de l’altre, en el que hi consta que pateix una malaltia que es pot presentar en judici com un inconvenient per cuidar el fill o la filla comuns. Bé, doncs aquesta pràctica de presentar un document d’aquest tipus en un procediment judicial està sancionada pel codi penal ja que significa la comissió d’un delicte de descobriment i revelació de secrets, que està castigat amb una pena de presó d’un a quatre anys.
 
I encara pitjor, si el document que es presenta descobreix aspectes relacionats amb la ideologia, la religió, les creences, la salut, l’origen racial o la vida sexual de l’altre, la pena és de dos anys i sis mesos a quatre anys de presó. En conseqüència, des del Bufet Molina Bosch recomanem que no es presentin en judici aquesta mena de documents ja que poden significar la condemna a una pena de presó d’aquell qui ho presenta i, inclús, de l’advocat o advocada de la part que ho presenta.
Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 ... 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación