CAT ESP

El Bloc: Dret penal

RSS

Què és la doctrina Parot?

25/10/2013
Aquests últims dies haureu sentit parlar molt de la doctrina Parot de resultes de la sentencia que ha dictat el Tribunal Europeu de Drets Humans, la qual està comportant que persones condemnades a força anys de presó (en algun cas a milers d'anys de presó) surtin en llibertat després de complir-ne aproximadament 18 o 20.
 
Aquesta doctrina la van establir el Tribunal Suprem i el Tribunal Constitucional espanyols fonamentalment perquè s'apliqués als condemnats per delictes de terrorisme, bàsicament a membres d'ETA, encara que també s'ha aplicat a d'altres condemnats per delictes que generen molta alarma social (violadors, etc.).
 
El Codi penal anterior a l'actual establia que un condemnat no podia estar empresonat mai més de 30 anys, ja que si no estaríem acceptant implícitament la cadena perpètua. També s'hi deia que als condemnats a penes de presó se'ls aplicarien beneficis penitenciaris si tenien un bon comportament a l'interior de la presó i si col·laboraven fent feines, treballs o cursos. Això significava que, aplicant aquests beneficis penitenciaris sobre el màxim de compliment de 30 anys, acabaven complint-ne uns 20. Quan el Tribunal Suprem va haver de resoldre sobre un recurs del Sr. Parot, va rectificar el seu criteri en perjudici del Sr. Parot i va establir que els beneficis penitenciaris no s'aplicarien sobre els 30 anys si no que s'aplicarien sobre la condemna real, o sigui sobre els centenars o milers d'anys de la condemna. Així, per exemple, en lloc de complir 3000 anys de presó (cas de la etarra Inés del Rio) “només” n'hauria de complir 2000. Com que el màxim de compliment, ja ho hem dit, era de 30 anys, acabarien complint aquests 30 i no els 20.
 
Segons el punt de vista del Bufet Molina Bosch, aquest canvi de pràctica en perjudici del condemnat, vulnera els drets fonamentals ja que només es poden agreujar les penes amb anterioritat a cometre un delicte, però no amb posterioritat.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Estem obligats a ajudar a qui ho necessita

04/10/2013
Estem obligats a ajudar a qui ho necessita. Si no ho fem, el Codi penal ens pot castigar amb una pena de multa i fins i tot, segons les circumstàncies, amb una pena de presó.
 
Per exemple, si trobem una persona que ha patit un accident i està desemparada i en perill evident i greu i no la socorrem, sempre que aquest socors no suposi un risc per a nosaltres, se'ns pot castigar amb una multa de 3 a 12 mesos. Això vol dir que si, per exemple, ens posen una multa de 3 mesos, a raó de 6 euros per dia, haurem de pagar 540 euros (3 mesos = 90 dies x 6 euros = 540 euros).
 
També se'ns imposarà la mateixa multa si, encara que nosaltres no podem prestar aquesta ajuda, no avisem urgentment a d'altres persones perquè ajudin.
Si la víctima resulta que ho ha estat com a conseqüència d'un accident fortuït provocat per nosaltres mateixos i no l'auxiliem, llavores al càstig és més sever, de 6 a 18 mesos de presó, perquè ha estat culpa nostra i no hi hem posat remei. I molt més sever encara si l'accident no ha estat fortuït, si no que l'hem provocat nosaltres per una imprudència. Llavors la pena de presó és bastant més greu, de 6 mesos a 4 anys.
 
Aquest tipus de delicte acostuma a donar-se, per exemple, en accidents entre un vehicle i un ciclista o un vianant. Així doncs, si presencieu o provoqueu algun accident d'aquest tipus, no abandoneu la víctima; ajudeu-la i, si presenta lesions, truqueu al 112 i quedeu-vos al lloc dels fets fins que arribi l'ambulància i la policia, col·laboreu amb ells i faciliteu tota la informació sobre com s'han produït els fets.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Els delictes contra la seguretat vial

13/09/2013
En un post anterior ja vam parlar de les conseqüències penals que pot comportar el conduir sota la influència de les begudes alcohòliques i negar-se a realitzar les proves de detecció alcohòlica. Avui però, volem parlar d'altres delictes que es poden cometre al volant d'un vehicle, en concret, l'excés de velocitat i la conducció sense permís.
 
El primer d'aquests delictes, com hem dit, fa referència a l'excés de velocitat. L'excés de velocitat es castiga penalment quan es supera en 60 kilòmetres per hora la velocitat permesa en una via urbana, o en 80 kilòmetres per hora en una via interurbana. Les penes per aquest tipus de delicte poden suposar de tres a sis mesos de presó, multa de sis a dotze mesos o treballs en benefici de la comunitat de trenta-un a noranta dies. Ens aquests procediments l'element clau per determinar si s'ha incorregut en aquest tipus de delicte és la captació de la fotografia d'un radar de trànsit.
 
En segon lloc també es pot incórrer en responsabilitat penal quan es condueix sense carnet, ja sigui per pèrdua de vigència al perdre tots els punts, per una retirada temporal en virtut d'una decisió judicial o perquè no s'ha obtingut mai. La pena a imposar en aquests casos és la mateixa que al cas anterior. Cal tenir en compte però, que només es castiga la retirada temporal si aquesta retirada l'ha ordenat un Jutge. Això no vol dir que si la retirada la ha decretat el Servei Català de Trànsit no es pugui incórrer en una sanció administrativa.
 
En definitiva, aneu amb compte amb els excessos de velocitat i sobretot no agafeu mai el vehicle si no disposeu del permís de conduir, ja que us podria comportar una condemna penal.
Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación