CAT ESP

El Bloc: Dret penal

RSS

Petards i lesions

21/06/2013
Ara que estem en època de revetlles i petards cal anar molt en compte ja que depèn de com els manipuleu podeu provocar lesions a d'altres persones i generar algun tipus de responsabilitat.
 
Una lesió molt típica d'aquestes dates és la que es dóna en situacions de grups de persones tirant petards al voltant d'una foguera o en una plaça i, malauradament, un d'aquests petards emet una forta explosió que provoca un traumatisme acústic a l'oïda o una lleugera cremada que signifiqui anar a urgències. Si això comporta que amb una única visita al metge ja es cura, en aquest cas no hi ha cap responsabilitat per part de qui va tirar el petard ja que és una activitat tradicional durant les revetlles i no es pot considerar una activitat imprudent.
 
Ara bé, si dirigiu conscientment un petard contra una persona o un grup de persones per espantar-los o intimidar-los, amb la mala sort que l'explosió causa lesions a algú o a vàries persones, per exemple en un ull o en altres parts del cos que requereixen, a més de la primera assistència al servei d'urgències, un posterior tractament mèdic, en aquest cas estaríem davant d'una actuació imprudent i aquí sí que hi hauria responsabilitat penal i civil, que podria derivar en una pena de presó si la imprudència és greu i les lesions també són greus.
 
Cal tenir en compte que si aquestes lesions les provoca un menor d'edat, la responsabilitat civil, és a dir, la indemnització a què té dret la víctima, haurà de ser abonada pels pares o aquells que siguin els responsables del menor. La responsabilitat penal serà exclusiva del menor.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Agressions a l'esport

17/05/2013
Si sou practicants d'algun esport col·lectiu i participeu en algun partit contra un altre equip, us podeu trobar que, per circumstàncies del joc, tingueu una discussió amb un contrari que va més enllà de les paraules i acabeu barallant-vos a cops.
 
No serà delicte ni falta si us lesiona un contrari encara que l'entrada hagi estat molt lletja, ja que són circumstàncies del partit. Es a dir, si en una jugada trenqueu o us trenquen una cama, el fet no serà denunciable davant la jurisdicció penal. En canvi, si com a conseqüència d'una entrada molt lletja insulteu al contrari o li etzibeu una empenta i aquest s'hi torna donant-vos un cop de puny o amb el cap i us trenca el nas o us fa saltar dues dents, això serà denunciable, encara que les autoritats esportives recomanen que no es portin aquests fets a la jurisdicció ordinària i es tramitin a través de la jurisdicció esportiva. Si decidiu portar-ho a la via penal, es tramitarà com un delicte o una falta de lesions en funció de la gravetat de les lesions.
 
En el cas que sigui el vostre fill/a qui participi en un partit i per una jugada seva acabi discutint-se amb el pare d'un altre jugador, que està a la graderia, si aquesta discussió acaba amb agressió i es produeixen lesions, també serà denunciable a la via penal. Per descomptat que també s'haurà d'anar a la via penal si la baralla és entre pares de jugadors rivals.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Perquè hi ha gent que no entra a la presó tot i que han estat condemnats?

26/04/2013
Sovint ens hem assabentat pels mitjans que una persona ha estat condemnada a complir una pena de presó, però que no l'haurà de complir. Això pot ser per diversos motius.
 
El motiu que més vegades es dóna és quan s'imposa una condemna a una persona i, aquesta condemna, és igual o inferior a dos anys de presó. En aquests casos la persona condemnada no haurà de complir la condemna sempre i quan no tingui antecedents penals. Si això és així, el Jutge li podrà atorgar la suspensió de l'execució. Això vol dir que la persona no haurà de complir la pena imposada sempre i quan no el condemnin una altra vegada dins un termini de temps, que sovint és entre 2 i 3 anys. Així, si la persona a la que se li ha suspès l'execució la tornen a condemnar dins d'aquest període, a més a més de complir la nova pena que se li ha imposat, haurà de complir la que se li havia suspès.
 
Un altre possibilitat és la substitució de la condemna. En aquests casos, sempre i quan la condemna no sigui superior als dos anys presó i no es tracti de delinqüents habituals, el Jutge podrà substituir la pena de presó per la de multa o treballs en benefici de la comunitat.
 
L'última possibilitat, i també la menys habitual, és la de l'indult. L'indult pot ser total o parcial (només per una part de la condemna), i només el podrà atorgar el Consell de Ministres. En cap cas, el podrà concedir un Jutge. És poc habitual perquè es tracta d'una mesura de gràcia, de caràcter excepcional, consistent en la remissió total o parcial de la pena.
Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 ... 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación