CAT ESP

El Bloc: Dret penal

RSS

Què és la doctrina Botín?

15/01/2016

Segur que has sentit parlar aquests dies de la doctrina Botín arran del judici que ha començat a Palma contra la infanta Cristina i d’altres acusats per corrupció, blanqueig de diners, delicte fiscal, etc. A continuació mirarem de fer-vos entendre en què consisteix aquesta doctrina.

En tot procediment penal poden concórrer tres parts que formulin acusació contra algú: el Ministeri Fiscal, que és qui defensa la legalitat vigent; l’acusació particular, que defensa els interessos del particular que ha estat víctima del delicte; i l’acció popular, que defensa la legalitat sense ser ni Ministeri Fiscal ni ser víctima del delicte en sentit estricte.

Ens trobem un d’aquests últims supòsits, per exemple, quan un partit polític considera que ha d’actuar contra un o varis polítics del seu partit que estan acusats de delicte fiscal o de corrupció o de blanqueig de diners. En aquests casos el Ministeri Fiscal pot acusar perquè defensa la legalitat que ha estat alterada; l’acusació particular, és a dir, l’advocat de l’estat defensa el Ministeri d’Hisenda (la víctima del delicte); i l’acció popular defensa també la legalitat però en representació del partit polític, que no és víctima del delicte.

Doncs bé, la doctrina Botín la va establir el Tribunal Suprem i diu que quan ni el Ministeri Fiscal, ni l’acusació particular acusen a algú però sí que ho fa l’acusació popular, el jutge no pot decidir que es faci el judici contra l’acusat.

Aquest és el cas de la infanta Cristina: ni el Ministeri Fiscal ni l’advocacia de l’estat l’acusen i només ho fa el sindicat Manos Limpias (acció popular). Per això la defensa de la infanta demana que se l’exclogui del judici.
Facebook Twitter Linkedin Google +

Agressió al president del govern

18/12/2015

Si agredeixes a un president o membre del govern espanyol o d’una comunitat autònoma, o a un membre del Congrés dels Diputats, del Senat o d’un parlament d’una comunitat autònoma o d’un ajuntament, a un magistrat, jutge o fiscal, es tracta d’un atemptat i t’exposes a una pena de presó d’un a sis anys i a una multa de sis a dotze mesos.

En canvi, si agredeixes a una autoritat diferent de les anteriors, també es tracta d’un atemptat, però en aquest cas està castigat amb una pena lleugerament inferior, que va d’un a quatre anys de presó i de tres a sis mesos de multa. Si agredeixes a un policia de qualsevol dels cossos que existeixen o a un funcionari públic (també tenen aquesta consideració els funcionaris docents i els sanitaris) també es considera atemptat, però la pena de presó és de sis mesos a tres anys.

Si dus a terme una agressió d’aquest tipus sent menor d’edat, però tens entre 16 o 17 anys, la mesura que se t’aplica és diferent. En aquest casos et poden internar fins a sis anys en un centre tancat, en funció de si tens antecedents, de les teves circumstàncies familiars i socials, la teva personalitat, etc.

Així doncs, des del Bufet Molina Bosch volem remarcar les conseqüències d’agredir, per exemple, a un professor de l’escola, ja que no té perquè tractar-se d’un supòsit tan estrany com agredir, posem per cas, a tot un president de l’Estat espanyol.

Facebook Twitter Linkedin Google +

Incompliment de l’ordre d’allunyament encara que ho autoritzi la víctima

23/10/2015

Pot ser que amb motiu d’una discussió amb la parella o amb l’ex-parella, li provoquis alguna lesió lleu o l’amenacis i, com a conseqüència d’això, el jutge dicti una ordre de protecció a favor de la víctima, que pot consistir en prohibir-te que t’hi acostis o que t’hi comuniquis per qualsevol mitjà (telèfon, WhatsApp, mail, etc.) durant un cert temps.

Si el jutge ha disposat aquesta prohibició, no et pots acostar ni comunicar amb la víctima fins que no passi el temps establert a la resolució judicial, encara que ella mateixa mostri el seu consentiment a l’acostament o a la comunicació. Si la policia et troba amb ella, i encara que ella digui que t’ha perdonat, estàs cometent un delicte de trencament de condemna o de mesura cautelar i això està castigat amb una pena de presó que pot arribar fins a un any de privació de llibertat.

Així doncs et recomanem que, si et trobes en aquesta situació, abans de comunicar-te amb la víctima t’adrecis al Bufet Molina Bosch i un dels nostres advocats demanarà al jutjat que correspongui que retiri l’ordre de protecció a la víctima.

Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 ... 21

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación