CAT ESP

El Bloc: Dret penal

RSS

Atenció amb la reforma del Codi penal ! (III) – La llibertat condicional

26/06/2015

Amb la reforma del Codi penal que entrarà en vigor l’1 de juliol també s’ha reformat completament la llibertat condicional.

Fins ara per obtenir la llibertat condicional, un penat ha d’estar classificat en tercer grau penitenciari, haver complert les tres quartes parts de la condemna i tenir una bona conducta i un pronòstic favorable de reinserció. Si un cop concedida la llibertat condicional el penat torna a delinquir o no compleix les obligacions imposades pel jutge per gaudir-ne, aleshores haurà de tornar a la presó per complir amb la resta de la pena que li queda, però restant-li el temps que ha estat en llibertat condicional.

Amb la reforma, els requisits per obtenir la llibertat condicional seran més estrictes, i és que el jutge haurà de valorar també la personalitat del penat, els seus antecedents, les circumstàncies del delicte que hagi comès i les seves circumstàncies socials i familiars, entre d’altres. A més a més, si mentre gaudeix de la llibertat condicional el penat reincideix o no compleix amb les obligacions imposades pel jutge, haurà de tornar al centre penitenciari per acabar de complir amb la resta de la pena que li quedava sense que se li aboni tot el temps que hagi passat en llibertat condicional.

Des del Bufet Molina Bosch creiem que aquesta reforma de la llibertat condicional pot donar lloc a situacions molt injustes si, per exemple, el penat comet un delicte lleu quan està a punt de superar la llibertat condicional, ja que haurà de reingressar i complir tota la pena pendent i, a més, empalmar amb la nova condemna.

Facebook Twitter Linkedin Google +

Atenció amb la reforma del Codi Penal! (II) – La cadena perpètua

12/06/2015

Com ja us vàrem anunciar al post anterior, el dia 1 de juliol entrarà en vigor una reforma molt important del Codi penal. Un dels aspectes més rellevants que s’han introduït amb aquest canvi és la presó permanent revisable.

La presó permanent revisable, com el seu nom indica, és una pena de presó de durada indeterminada, el final de la qual està subjecte a un règim de revisió judicial.

Aquesta pena només s’imposarà en supòsits de gravetat excepcional, com són els casos d’assassinat especialment greus (víctima menor de setze anys o persona especialment vulnerable, assassinat subsegüent a un delicte contra la llibertat sexual...), homicidi del rei o la reina, homicidis en cas d’organitzacions o grups terroristes, genocidis o crims de lesa humanitat entre d’altres.

La primera revisió judicial d’aquesta pena no es podrà produir abans que s’hagin complert els primers vint-i-cinc anys de pena, i sempre que es donin unes circumstàncies personals, socials, familiars, de comportament i reinserció favorables.

Des del Bufet Molina Bosch creiem que la pena de presó permanent revisable és un eufemisme del que es coneix com a cadena perpètua, tot i que a la pràctica ja existia des que el 2003 es va modificar el Codi penal en el sentit d’elevar el límit màxim de compliment fins als 40 anys de presó.

Facebook Twitter Linkedin Google +

Atenció amb la reforma del Codi penal!

08/06/2015

A partir de l’1 de juliol entrarà en vigor la reforma del Codi penal que ha aprovat el partit que està al Govern, gràcies a la majoria absoluta que té al Congrés dels Diputats.

Un dels aspectes més essencials d’aquesta reforma és que gran part dels fets que actualment podien constituir només una falta, ara seran considerats com un delicte lleu. D’aquesta manera, amb aquesta reforma, si us condemnen per un delicte lleu, ja passareu a tenir antecedents penals, us podran revocar la suspensió de la condemna o inclús la llibertat condicional.

Perquè veieu un exemple: si us emporteu una grapadora del despatx on treballeu, estareu cometent un delicte de furt. És igual, doncs, que la quantia de l’objecte robat no superi els 400,00 €; a partir de l’1 de juliol les faltes de furt com aquestes seran considerades com un delicte de furt i tindran les conseqüències que he comentat abans.

Des del Bufet Molina Bosch us recomanem que seguiu els consells que us anirem fent aquestes properes setmanes, ja que procurarem explicar-vos els canvis més importants que entraran en vigor en relació a aquesta norma.

Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 ... 21

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación