CAT ESP

El Bloc: Dret de família

RSS

Inconvenients de no fer testament

23/03/2018

Pensar en fer testament és una qüestió que pot semblar incòmode a certa edat, però realment té la seva importància en molts aspectes.

En primer lloc, perquè t’assegura que el teu patrimoni es repartirà exactament com tu vols entre aquells que tu desitgis, evitant que els diferents hereus hagin de compartir béns o diners i crear confusió, malentesos o conflictes de gestió del patrimoni.

En segon lloc, perquè si estàs emparellat però no casat ni registrat, la teva parella haurà d’acreditar aquesta relació. I si tens descendents d’una anterior relació que no tenen res a veure amb la teva parella, aquesta situació pot portar problemes fruit de rancúnies que no havien aflorat en vida teva.

En tercer lloc, si tens fills menors, si no estableixes qui vols que se n’ocupi en cas que tu faltis, això pot afectar-los especialment per les tensions que pot provocar entre els teus familiars.

Finalment, perquè si ets estranger que resideixes a Catalunya, caldrà que la teva parella de fet acrediti quina normativa s’ha d’aplicar a la teva successió, mentre que si has fet testament tu ja ho pots deixar establert. Aquesta és una qüestió importantíssima en parelles de fet de nacionalitats diferents.

Així doncs, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que, si disposes d’un cert patrimoni i una situació familiar mínimament complexa, t’assessoris i facis un testament que reculli com vols endreçar la teva successió futura.

Inconvenients de no fer testament Facebook Twitter Linkedin Google +

Acceptar una herència amb deutes pendents

06/10/2017
Acceptar l’herència d’un difunt implica adquirir els seus béns immobles, diners, objectes, etc., però també les càrregues o deutes que estiguin vigents (deutes personals, hipoteques, etc.).

Ara bé, potser tens dubtes sobre si surt a compte acceptar l’herència, perquè no tens clar si el que es deu és més que el valor dels béns que integren l’herència. Això passa, per exemple, quan a l’herència hi ha un immoble hipotecat o embargat i voldries vendre’l per eixugar el deute pendent i quedar-te el sobrant, però no estàs segur que puguis vendre l’immoble per un import suficient per treure’n profit.

En casos com aquest és molt aconsellable que acceptis l’herència a benefici d’inventari. Aquesta és una fórmula prevista expressament perquè prenguis possessió i puguis dur a terme operacions amb els béns de l’herència, però amb la seguretat que, si el valor final d’aquests béns és inferior a la totalitat dels deutes i càrregues pendents, no et pugui venir ningú a embargar allò que tu ja tenies abans d’acceptar l’herència. Així doncs, funciona com una mena d’escut legal dels teus propis béns contra els creditors de l’herència que has acceptat.

Si et trobes en una situació d’aquest tipus, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que t’assessoris ràpidament ja que aquest formalisme s’ha d’activar en un termini màxim de sis mesos des de la mort del causant. Si no, no funciona.
Acceptar una herència amb deutes pendents Facebook Twitter Linkedin Google +

Quan pots rebaixar la pensió d’aliments?

08/09/2017
Si estàs pagant una pensió d’aliments pels teus fills perquè en el seu dia vas arribar a un acord o així ho va establir el jutge, no pensis que l’import de la pensió és inamovible. Es pot modificar si varien determinades circumstàncies. Ara bé, cal que tinguis en compte el següent:

En primer lloc, cal que tinguis menys ingressos o bé que l’altre progenitor hagi augmentat els seus propis, de forma substancial. Aleshores podràs demanar que et rebaixin l’import de la pensió. Ara bé, això només t’ho acceptaran si aquesta modificació de la capacitat econòmica de l’un o de l’altre és duradora. Per tant, no n’hi ha prou amb què t’hagin acomiadat i estiguis cobrant l’atur, sinó que has de poder acreditar que no estàs en disposició de reincoporar-te al mercat laboral a curt termini o aconseguir que et paguin un salari similar al que tenies fins ara.

També pots demanar deixar de pagar la pensió si algun dels teus fills treballa i cobra un salari, encara que no hagi arribat a l’edat que s’havia fixat com a límit per pagar-li la pensió.

En qualsevol dels casos, la decisió de rebaixar la pensió o de suprimir-la no la pots adoptar unilateralment, sinó que has de posar en marxa un procediment judicial de modificació de mesures, ja sigui de mutu acord o contenciós, i la rebaixa o supressió només serà efectiva a partir de que tinguis una sentència ferma, i no pas des que poses la demanda. Això és important que ho tinguis en compte perquè un procediment contenciós dura uns quants mesos.
Quan pots rebaixar la pensió d’aliments? Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 2 3 4 5 6 7 8 9

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación