Si ets propietari d’algun habitatge o local que tens llogat, has d’incloure necessàriament a la declaració de la renda els rendiments que et genera aquest lloguer. Ara bé, per pagar el mínim d’impost per aquest concepte, pots reduir el rendiment net d’aquest lloguer aplicant les despeses sobre aquest immoble
Les despeses més habituals són les de la comunitat, obres que hagis realitzat, IBI, assegurança del continent, serveis de professionals, etc., però també has de tenir en compte que et pots descomptar l’amortització de l’immoble. El més fàcil, en aquest cas, és aplicar un 3% del valor cadastral de la construcció (no del total).
Tot allò que et descomptis ha d’estar reflectit en una factura formal, excepte pel que fa a l’amortització, clar. Per tant, si es tracta de despeses petites i només tens un rebut o un tiquet de caixa, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que no ho incloguis.
I sobretot recorda que l’arrendatari es pot descomptar una part del lloguer a la seva declaració de renda i que per això ha d’informar de les dades del propietari. Per tant, Hisenda sabrà que has generat aquests rendiments, encara que tu no li hagis comunicat.
Cal que suportis qualsevol mena d’activitat en un local proper a casa teva, si aquest provoca uns sorolls de tal intensitat que et genera unes molèsties considerables?
Doncs en principi no. No has de suportar els sorolls que provenen d’un bar, un pub o un taller, per més que gaudeixin de la llicència d’activitat corresponent.
Els sorolls han estat reconeguts pels més alts tribunals a nivell español i europeu com una intromissió a la nostra intimitat personal, com una violació del nostre domicili i com una agressió a la nostra salut i al medi ambient en general.
Per tots aquests motius és convenient que, com a titular d’un negoci, disposis de tots els permisos en regla i que hagis aplicat totes les mesures adequades per minimitzar l’emissió de sorolls cap a l’exterior i cap als teus veïns.
Per contra, si et veus afectat pels sorolls d’un negoci proper, des del Bufet Molina Bosch et recomanem que ho documentis tot molt bé. Has de comunicar-ho al titular del negoci, a l’ajuntament, contractar un estudi sobre emissió de sorolls, reunir els informes mèdics si això t’està afectant d’alguna manera, factures per les despeses ocasionades, etc.
Amb tot això pots demanar al titular del negoci o inclús a l’ajuntament que t’indemnitzin pels danys que has patit, que et compensin per les despeses que hagis tingut per millorar la insonorització de casa teva i, òbviament, que s’aturi l’emissió dels sorolls.
La llei que regula aquest impost estableix que l’IBI l’ha de pagar qui figuri com a titular de l’immoble el dia 1 de gener de l’any en qüestió. Per tant, és lògic pensar que si vens un immoble igualment et toca pagar íntegrament l’IBI de l’any en curs.
Ara bé, des de fa poc el Tribunal Suprem ha establert que, excepte pacte en contrari, el venedor podrà repercutir l’IBI de l’any en curs al comprador en proporció al temps que cada un d’ells hagi ostentat la titularitat de l’immoble.
Per exemple, si vens el teu pis el dia 1 de setembre de 2016 però l’IBI de l’any sencer ja l’has pagat a principis d’any, encara que no hagis estipulat res al contracte podràs repercutir al comprador l’IBI que correspongui en proporció al període de l’any que va de l’1 de setembre al 31 de desembre.
Des del Bufet Molina Bosch et recomanem que abans de signar una compravenda, tant si ets comprador com venedor, ens consultis tots els aspectes relatius a l’operació per tal de tenir clar a qui li correspon pagar què.