CAT ESP

El Bloc: Judicis de pel·lícula

RSS

Sleepers de Barry Levinson. 1996

27/02/2014
Sleepers és una pel•lícula basada en el llibre de Lorenzo Carcaterra, que descriu l’època més fosca de la seva vida. Barry Levinson la va dirigir l’any 1996 i la van protagonitzar uns monstres de l’escena com són en Kevin Bacon, en Robert de Niro, en Brad Pitt i en Dustin Hoffman, entre d’altres.

El film explica com una colla de quatre menors d’un barri marginal de  Nova York es veuen involucrats en un homicidi involuntari al metro de la ciutat, a causa d’una trapelleria. El jutge condemna els quatre nois a complir un any de reclusió en un centre de menors. El Reformatori Wilkinson, que manté les aparences des de l’exterior, es converteix en el pitjor malson pels joves. Alguns dels guardes els torturen i agredeixen sexualment al soterrani del reformatori. Aquells fets els faran canviar per sempre més, i decideixen enterrar aquell període en el silenci i continuar amb les seves vides, cada un d’ells amb conseqüències ben diferents.

Deu anys després, dos d’ells es retroben amb el cap dels guardes del reformatori i el maten a sang freda, però els arresten i es veuen abocats a un judici que se’ls presenta molt desfavorable.
 Un dels altres integrants de l’antiga colla, que treballa com a ajudant del Fiscal, reclama el cas, i amb l’ajuda del quart, lluiten per aconseguir un veredicte que absolgui els seus antics companys, utilitzant les seves influències al barri.

La pel•lícula és una clara evidència de com els barris marginals poden conduir a la delinqüència també a qui no la busca directament, i de com de nefastes poden ser les conseqüències d’un reformatori sense cap control.

Per això des del Bufet Molina Bosch sabem que us impregnareu del sentiment d’injustícia que transmet aquesta pel•lícula, alhora que d’una certa nostàlgia i esperem que us faci reflexionar durant una estona. Per als juristes, us recomanem que us fixeu especialment en el transcurs del judici perquè delimita molt bé quina es la seva estructura i diverses fases en el món anglosaxó.

Sleepers de Barry Levinson. 1996 Facebook Twitter Linkedin Google +

El botxí (El “verdugo”), de Luis García Berlanga. 1963

15/01/2014
Aquest cop el Bufet Molina Bosch recomana per primer cop una pel·lícula espanyola, que, a més, no inclou cap judici. Tenint en compte aquestes circumstàncies, i el fet que és del 1963 i, per tant, està rodada en blanc i negre, els poc entregats al cinema poden suposar que no  ha de ser una pel·lícula interessant de veure. Tot al contrari! Aquest film de Luis García Berlanga és molt recomanable.
Es tracta de la típica pel·lícula espanyola que retrata la societat espanyola amb una mirada àcida alhora que còmica.
En aquesta ocasió, el director ens situa en una Espanya tardo-franquista. Un empleat de pompes fúnebres sense prou valor per fer realitat les seves expectatives de futur, es deixa atrapar a la xarxa de la filla del botxí de l'Audiència Nacional, un personatge que respon poc a la idea habitual que ens faríem d'un botxí.
La necessitat econòmica i les poques oportunitats que genera el país provoquen que el protagonista es deixi convèncer per substituir el botxí quan aquest es jubila, bo i sabent que no serà capaç d'exercir la seva tasca quan arribi el moment.
Aquesta pel·lícula és un gran document de la societat espanyola del moment, retratat per Berlanga utilitzant l'humor negre de forma realment deliciosa.
No us perdeu el final de la pel·lícula; seria un pecat que us adormíssiu! L'última escena em va deixar frapat. Quin  contrasentit. El botxí sembla que estigui travessant el corredor de la mort per últim cop a la seva vida. Si et poses en la pell del botxí, pot ser que tu també et maregis.
Quina crítica més punyent contra la pena de mort! De debò, no us la deixeu perdre...


El botxí (El “verdugo”), de Luis García Berlanga. 1963 Facebook Twitter Linkedin Google +

La foguera de les vanitats

28/11/2013
La foguera de les vanitats (The Bonfire of the Vanities) va ser dirigida per Brian de Palma el 1990 i protagonitzada per Bruce Willis, Tom Hanks, Melannie Griffith i Morgan Freeman.
La pel·lícula es basa en la novel·la de Tom Wolfe del 1987, el títol de la qual s’inspira en els fets històrics que van succeir el 7 de febrer del 1497 a Florència. Aquell dia es van cremar milers de miralls, maquillatges, vestits, quadres i llibres perquè es consideraven objectes plens de vanitat i, per tant, induïen les persones a pecar.
La història que transcorre a la pel·lícula ens l’explica un periodista alcohòlic (Peter Fallow – Bruce Willis) a qui se li presenta l’oportunitat de rellançar la seva decadent carrera periodística. Es tracta del cas d’un broker eminent de Wall Street (Sherman McCoy – Tom Hanks), acusat d’atropellar un noi negre i ferir-lo de gravetat, quan en realitat qui conduïa era la seva amant (Maria Ruskin – Melanie Griffith).
A partir d’aquest moment es produeix un linxament públic contra en Sherman McCoy. Un líder religiós de la comunitat negra, el fiscal del districte i diversos periodistes actuaran sense cap mena d’escrúpol per intentar treure profit personal de la situació.
El jutge del Bronx que porta el cas (Morgan Freeman) està acostumat a portar multitud de procediments en un barri amb alts índexs de delinqüència, i no està per aquesta mena de romanços.
Al final de tot el jutge ens regalarà una reflexió moral típicament americana, que vol posar de relleu la falta d’ètica i moral tant del líder religiós, com del fiscal del districte i els periodistes que han dut a en Sherman McCoy a aquesta situació.
En aquesta pel·lícula el director retrata una alta societat novaiorquesa, que només mira pels seus interessos i per mantenir les seves aparences. De fet l’obra pretén demostrar que tant la fama com els diners no són mai suficients per impedir la caiguda d’un membre de l’alta societat; i denuncia la falta de moral de la gent per aconseguir allò que vol.
Per tot això i molts d’altres elements una gran pel·lícula a criteri del Bufet Molina Bosch, que de ben segur us farà gaudir alhora que reflexionar sobre la hipocresia i les convencions socials.


La foguera de les vanitats Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 2 3 4 5

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación