CAT ESP

El Bloc: Judicis de pel·lícula

RSS

Mentider compulsiu

31/07/2013
Per fer el comentari de la pel·lícula jurídica d’aquest mes he escollit una comèdia, “mentiroso compulsivo” (“Liar liar”), dirigida per Tom Shadyac i com a protagonista en Jim Carrey, un dels actors comediants més reconeguts dels últims anys i que a mi particularment m'agrada molt com treballa. La pel·lícula es va estrenar l’any 1997 i va ser considerada la comèdia més taquillera d’aquell any.
El relat de la història gira al voltant del protagonista Fletcher Reede, un advocat nord-americà ambiciós i egoista que utilitza la mentida com a mitjà per agradar a la gent i guanyar els seus judicis. El seu fill també n'és víctima fins que el dia del seu aniversari, fart de les seves falses promeses, demana un desig quan bufa les espelmes del pastís: que el seu pare no pugui dir cap mentida durant 24 hores. El desig es compleix i les 24 hores es converteixen en un calvari pel protagonista i, especialment quan ha de comparèixer en judici.
La pel·lícula alterna un gran nombre d’escenes còmiques amb escenes més tendres, sempre seguint el típic guió moralista de les pel·lícules americanes més comercials. Si heu vist gaires pel·lícules americanes de l'estil, segur que sabreu endevinar el desenllaç.
No és la millor pel·lícula de Jim Carrey ni la millor pel·lícula de temàtica jurídica, però us la recomano a tots aquells que vulgueu passar una bona estona davant la televisió, sobretot ara que ve l’estiu i podem estar en família. Els més petits riuran segur amb les gesticulacions histriòniques d'en Jim Carrey per la desesperació que li provoca no poder dir cap mentida. I els que us dediqueu a l'advocacia podreu aprofitar per ensenyar als vostres fills quina és la nostra feina d'una forma divertida, i salvant totes les diferències amb el món anglosaxó.

Facebook Twitter Linkedin Google +

12 homes sense pietat

28/06/2013
Ja que aquest és el primer comentari de la pel·lícula jurídica del mes, he triat una obra mestra, un clàssic que no pot faltar a cap videoteca dels amants del cine. Es tracta de “Doce hombres sin piedad” (“12 angry men”), del director Sidney Lumet i amb en Henry Fonda com a protagonista estel·lar.
Com m'agrada aquesta pel·lícula! Tot i estar rodada el 1957, no ha perdut gens la seva vigència. L'acció es desenvolupa bàsicament en un escenari, talment com si es tractés d'una obra de teatre, però és tan intensa que t'encomana la sensació de claustrofòbia i xafugor que pateixen els protagonistes.
Es tracta d'un jurat format per dotze homes (cap dona), que han de decidir, tancats en una habitació, si condemnen a la cadira elèctrica l'acusat del judici que acaben de presenciar o bé l'absolen. Inicialment només un està en contra de condemnar-lo però això farà que comenci un intens debat sobre els motius que porten cadascú a decantar-se per la condemna o l'absolució. Durant tota la discussió anirem descobrint els factors emocionals que els influeixen i els prejudicis que els impedeixen veure més enllà dels fets que han de justificar una condemna tan greu. Serà una batalla entre la raó i les emocions.
Recomano aquesta pel·lícula als simples amants del cine, però també i molt especialment als juristes i als psicòlegs. Els advocats podreu analitzar la gran quantitat d'elements que poden influir en els membres d'un jurat o en el propi jutge; els psicòlegs veureu una classe magistral de la psicologia de grups. Brutal l'escena en que un dels membres del jurat es va quedant sol amb els seus arguments carregats de prejudicis racials!
No us la perdeu. Aquells que descarteu per defecte les pel·lícules en blanc i negre traieu-vos aquest prejudici del damunt encara que sigui per un dia i doneu-vos el gust de veure aquest film. No us podreu desenganxar de la butaca fins que no acabi. Us ho prometo!

Facebook Twitter Linkedin Google +
Pàgines:
1 2 3 4 5

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación