CAT ESP

Fals culpable (“The wrong man” Alfred Hitchcock, 1956)

27/05/2014

En un bloc sobre comentaris de grans pel·lícules no hi podia faltar un film d’Alfred Hitchcock. També ell va dirigir un film d’aquesta temàtica, allunyant-se una mica de les seves típiques pel·lícules de suspens, amb un resultat desigual segons el moment de la trama.

Abans de comentar aquest film, vull deixar ben clar que penso que haurien d’haver traduït el títol literalment de l’anglès, ja que s’ajusta molt més a l’argument que no pas el que li van donar. Tampoc m’acaba d’agradar la veu que li posen al protagonista, interpretat pel mític Henry Fonda que ja repeteix en aquest bloc, però la seva interpretació t’ho fa oblidar.

Dit això, el primer que cal saber és que aquesta pel·lícula es basa en fets reals. És important retenir aquesta dada ja que això augmentarà les vostres emocions quan visioneu el film. No us preocupeu, en Hitchcock en persona us ho recordarà a l’inici. I això és especialment important per als advocats que llegiu aquestes línies. El tractament de l’encausat és tan realista que et fa adonar realment del tràngol que passen els nostres clients quan passen per una situació a la que nosaltres ja hi estem avesats, però que no deixa de ser molt crítica.

Però abordem l’argument. Christopher E. Balestrero, un músic afable, amb una família típica amb certes dificultats econòmiques, és detingut per un robatori que diu que no ha comès. És la primera vegada que es troba en una situació d’aquest tipus i la seva reacció és com la d’un ninot que assisteix atònit a la seva perdició i la de la seva família, sense que hi pugui fer res per aturar-ho. La interpretació d’Henry Fonda i la forma com la dirigeix el mestre Hitchcock, amb un to hiperrealista, quasi de documental, d’influència kafkiana, fan d’aquesta primera part de la pel·lícula una obra mestra que no es pot perdre cap advocat amb un mínim d’empatia.

La segona part del film, que es dedica al judici i el desenllaç, és més fluixa des del punt de vista de la trama i, en la meva opinió, el final és massa precipitat i mancat de suspens. A més, l’última veu en off dibuixa un final feliç de la situació real d’aquella família després de tot aquest succés, quan la realitat fou molt diferent. Exigències de la productora i d’un sector de públic que necessita certes dosis de superficialitat.

El Bufet Molina Bosch recomana aquesta pel·lícula a tots els advocats perquè us adoneu de l’angoixa que pateix el nostre client quan és la primera vegada que topa amb la justícia. A nosaltres ens recorda la importància de la nostra feina ja que som els que hem de donar calma i seguretat al client, per més que les coses li vagin absolutament en contra.

Facebook Twitter Linkedin Google +

També pots llegir

Els Blocs

CONTACTA AMB NOSALTRES SENSE COMPROMÍS 93 674 17 54 o info @ molinabosch.cat
Av. Rius i Taulet 5-9, 2n 2a - 08172 Sant Cugat del Vallès

Bufet Molina Bosch
Marcas de aceptación